Hielko

Hielko

Welkom

Welkom op mijn blog over Roofvogels en Valkerij.
Ik ben sinds een aantal jaar werkzaam op de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs. We trainen hier verschillende roofvogels, uilen en andere soorten vogels zoals ooievaars, pelikanen en raven. We geven roofvogelshows in het Archeon en op locaties in heel NL. Daarnaast geven we hier veel workshops zodat mensen ook zelf kunnen vliegen met de roofvogels en uilen!
woensdag 2 januari 2013

De WILDE zeearend!

Het is altijd iets wat je weet dat je kan tegenkomen in Nederland maar dat ze gewoon over je werk heen vliegen is wel heel apart!

Een paar weken geleden hadden we een showtje thuis en toen de mensen in de workshopruimte werden ontvangen had ik al iets groots gespot... verrekijker erbij gepakt maar hij was al weg.
Verder niet meer aan gedacht en onze stagiaire Marleen ging de rondleiding doen langs de kweekhokken.
Ik stond zelf op de parkeerplaats voor de curcusruimte en ineens zag ik daar weer wat groots maar nu kwam het onze kant op, ik zag meteen dat het een arend was en had al een handschoen en een kuikentje klaar want ja....je weet maar nooit, misschien is het wel een ontsnapt exemplaar!
Maar dat was het niet en binnen enkele seconden wist ik het zeker....het was een europees zeearend wijf in jeugdkleed!!
Dit is niet de zelfde maar een voorbeeld van en eu. zeearend in jeugdkleed
Deze vogels komen in Nederlands voor,broeden hier ook en zijn net zoals hun Amerikaanse neven de eerste jaren donkerbruin richting zwart..
Dit is het volwassen kleed van een europese zeearend

Ik wist niet hoe snel ik iedereen moest waarschuwen met de worden ZEEAREND!!!
Iedereen kon haar goed bekijken toen ze met haar enorme vleugels (ze noemen het niet voor niets een vliegende deur) over de boerderij heen kwam vliegen!
Wat een prachtig beest was het zeg...dit was echt een vrij zeldzaam moment omdat je deze vogels zoiezo al vrij weinig ziet en dan ook nog zo over de roofvogelboerderij heen!!
Een prachtige ervaring voor ons en de groep mensen!

Julius
Maar de demo ging beginnen en na een aantal roofvogels waren we toegekomen aan Julius onze nu 12 jarige Amerikaanse Zeearend!
Julius ging los, nam flink wat ruimte en ineens zag ik in mijn ooghoek een grote zwarte vogel aankomen...ze was terug..
Waarschijnlijk is ze nooit ver weg geweest en toen ze Julius zag meteen met wind mee weer teruggevlogen om hem even uit te gaan dagen!!
Julius is een tarsel dus was al in de minderheid omdat hij toch een stuk kleiner was dan de europese maar hij liet zich niet overwinnen!
Na een luchtgevecht van ongeveer 2 minuten was alleen de europese zeearend nog in beeld en ik was Julius ja....kwijt!
Ik snel terug rennen voor de telemetrie en daar zat Julius, op het dak van het huis als een zielig klein vogeltje wat net ontkomen was aan de klauwen van een roofvogel!
Hij wist niet hoe snel hij naar de handschoen moest vliegen, en daar zat hij weer veilig op de vertrouwde valkenier.
Deze dag Julius weer terug gezet en helaas(daar denkt julius wel anders over) de zeearend niet meer gezien!

Een zeldzaam,spannend maar ook heel mooi moment!Geen opmerkingen:

Een reactie posten