Hielko

Hielko

Welkom

Welkom op mijn blog over Roofvogels en Valkerij.
Ik ben sinds een aantal jaar werkzaam op de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs. We trainen hier verschillende roofvogels, uilen en andere soorten vogels zoals ooievaars, pelikanen en raven. We geven roofvogelshows in het Archeon en op locaties in heel NL. Daarnaast geven we hier veel workshops zodat mensen ook zelf kunnen vliegen met de roofvogels en uilen!
woensdag 28 april 2010

Julius op thermiek

Woensdag middag rond half 4 ging ik Julius onze Amerikaanse zeearend tarsel(man) vliegen,het was lekker warm en de zon scheen nog volop,toch was er ook wel een flink windje.
Julius van zijn blok gepakt,zendertje aan gedaan en hop meneer kon los!
Julius vloog rustig naar de eerste toren en keek even om zich heen.
In die tijd kon ik naar de tribune lopen om hem te roepen,hij kwam meteen en at zijn beloning op...
Ik liet hem weer vliegen naar de overkant maar door de wind in de rug kon hij daar niet landen dus vloog hij over die toren heen,richting mij...dus ik hem braaf negeren en hopen dat hij beetje thermiek ging pakken.
En dat lukte flink fladderend pompte Julius hoger en hoger....
Hij bleef goed in de buurt en maakte goed hoogte,na een kwartier non stop hoogte zoeken had hij al een flinke hoogte gemaakt!
Het was nog te herkennen alszijnde....Julius maar dat was ook het enige,weer een kwartier verder had meneer het zo goed voor elkaar dat hij echt hoog was gegaan op de thermiek!

(Even voor de mensen die het woord thermiek niet kennen: Thermiek is opstijgende warme lucht....als de zon op de aarde schijnt verwarmd zij zo de aarde,die gaat beetje soort van gloeien....en zo komt er warme lucht vrij..en waar gaat warme lucht heen....omhoog!
Dat is dus thermiek eigelijk gewoon opstijgende warme lucht (gelukkig gaan de kippetjes op de bbq er niet van omhoog...) =P)

Ik stond op dit punt toch wel met een lichtelijke spanning op dat veld want meneer Julius had nu een hoogte bereikt...vanwaar ik hem eigelijk als stipje kon zien en dat was het....
Toch met Youri maar even de Telemetrie gehaald en gaan peilen(telemetrie is een zendertje dat aan zijn poot hangt en een ontvanger bij ons zodat we hem op kunnen sporen) aan de overkant van de weg hadden we weer contact en met wat vocaal geroep had hij mij weer door en kwam langzaam naar beneden cirkelen,zo heeft hij mij gevolgd naar het veld en landde daar weer netjes op de handschoen....dat liep goed af!! ongeloofelijk om zo'n grote vogel in zo'n plat land als Nederland te zien verdwijnen in de wolken!

Die dag ging het goed....maar helaas had ik geen camera bij me om het op te nemen of te fotograveren(ja zie je dat stipje..dat is Julius...zal toch wel leuk klinken)

DUS ik dacht nou weetje wat....dag erna....zelfde tijd....zelfde zendertje...zelfde vogel...ik zeg DOEN!...
Ik Julius weer lossen en weer zelfde verhaal,hoogte pakken hoger en hoger en nu ging hij hoger dan de dag erna!
Ik weer terug proberen te roepen maar ik zat eigelijk tegen een blauwe lucht aan te roepen waar volgens de telemetrie toch echt die zeearend in vloog!

Dit keer overigens wel foto's gemaakt!! :D dat stipje....dat is Julius..

Ineens week mijn signaal af!! met wind mee! owjee....het kon nu zo zijn dat de vogel zich had vermoeid en met wind mee is afgezwoven!(als dat een woord is..)
En 5 minuten later was mijn signaal weg!...

Dus snel Aad halen, de bus in en er achteraan!
Na een half uur rondrijden geen signaal....dus terug naar de boerderij en hulptroepen ingeroepen van Youri en Yvonne.

Nieuwe batterijen in de ontvanger en er was weer een beetje ontvangst,Youri had ook ontvangst dus de zoektoch kon beginnen.

Toch wel even 2 uur rondgereden en het signaal gevolgd met 2 auto's
Het signaal stuurde ons (Yvonne en ik in de mercedes sportwagen..gelukkig hoefde we daar die arend niet in te proppen) naar een camping bij Zevenhuizen...(zie kaart)


Ook Youri en Aad hadden die kant op bereik dus dat was een goed teken!
Daar rondgelopen maar geen Julius...het signaal stuurde ons ineens de camping af..hij vloog dus nog!
Het was onderhand al uurtje of 9/half 10 dus het begon al aardig schemerig te worden!
Wij de camping af rijden en ineens JA daar zit hij!!
Yvonne vol in de remmen,burnend in een u bocht met de handrem geremd....oke iets subtieler maar...zo kwam het over...Nou was daar een dijkje...daarna een vaart...daarna een rij bomen waar Julius dus zat en daarachter ver gestrekte akkers.

Ik de dijk op gelopen en hard JULIUUUUS HUUUUP!! geroepen,ik zag de witte kop omlaag gaan en denken...hey...die ken ik....
Door de takken heen als een havik kwam hij naar beneden,en met een subtiele landing zoals Julius dat altijd zo mooi kan doen lande hij op de handschoen,riemen vast en wat een opluchting was dat!!!

Youri bellen voor het goeie nieuws maar die kwam ineens ook de bocht omgelopen,op het signaal af.
Nog even op de bus wachten,Julius er in en weer een happy end!

De dag erna maar even laten zitten dag daarna weer gevlogen en hij bleef weer netjes in de buurt!

Het was een avontuur,voor zowel Julius als voor ons!

1 opmerking:

  1. afgezwoven maken we gewoon een woord van, meteen patent aanvragen en je naam dr onder:p

    BeantwoordenVerwijderen