Hielko

Hielko

Welkom

Welkom op mijn blog over Roofvogels en Valkerij.
Ik ben sinds een aantal jaar werkzaam op de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs. We trainen hier verschillende roofvogels, uilen en andere soorten vogels zoals ooievaars, pelikanen en raven. We geven roofvogelshows in het Archeon en op locaties in heel NL. Daarnaast geven we hier veel workshops zodat mensen ook zelf kunnen vliegen met de roofvogels en uilen!
vrijdag 17 september 2010

Giervalken weer uit de muit!

De tekst lezend zal je wel denken....wat is de muit dan ook alweer?

Nou, de muit is de ruiperiode van de vogels, in die periode gooit een vogel(in dit geval een valk) BIJNA al zijn veren.
Dat wil dus zeggen dat ze er uit vallen en er ook weer nieuwe veren voor in de plaats komen.
De muit is iets wat zich elk jaar herhaalt bij de vogels, hoe lang het duurt of wanneer ze beginnen met muiten kan erg varieren.

De valken die nu weer uit de muit zijn (klaar zijn met het ruien) hebben wij tijdens de muit niet gevlogen.
De vogels worden in een zogenaamd muithuis gezet en vol gezet, ze krijgen in die periode dus zo veel eten als ze maar willen en ook het liefst echt voedselrijk eten(duif,kwartel enz)

Als zo'n vogel eenmaal klaar is met muiten, dus al zijn slagpennen(veren van de staart en vleugels) gegooit zijn en uitgegroeid dan beginnen we weer met de training van de vogel.

De valken die nu net uitgemuit zijn hebben nu ongeveer een 3 maanden gemuit en zitten nu weer op en top in de veren.
Het gaat hier om Athena(giervalk wijf van 6 jaar oud) en bob (giervalk Tarsel van 1 jaar oud,dit was dus ook zijn eerste muit).

Na de muit gaan we de vogels eerst weer vast zetten,mooi vers leer er aan en omlaag halen in gewicht.

Eenmaal op hun oude gewicht doen we er een goeie zender aan en beginnen we met trainen alsof we nooit gestopt zijn (geen gedoe met een touwtje dus, maar gewoon lekker LOS).

Eerste was Bob aan de beurt, mooie duif op de loer en draaien maar...nou alsof hij nooit stil had gezeten dook hij op de loer af en wist nog precies hoe het spelletje ging!

na 8 doorhalen begon zijn snavel al open te staan en word de loer ''gegeven'', uiteraard is zijn conditie wel wat achteruit gegaan in zijn muitperiode.

Daarna Athena, toch een dame met veel ervaring en ook bij haar een stuk of 9a 10 doorhalen!
Toen de loer gegeven en die lekker laten oppeuzelen...
Alleen waar Athena last van heeft is nogal wat voedselnijd....ze is niet zo vriendelijk met haar loer afgeven goh...dat fijne gedrag had ik nou NIET gemist!!

Nu zijn we een week verder en zijn de vogels lekker conditie aan het opbouwen!
Door ze minstens 1, soms 2 keer op een dag te vliegen gaat dat best snel!

Ook Benny is weer uit de muit!
Benny is een Steppe arend van nu 3 jaar en had vorige jaar erg lelijke pennen....arenden gooien namelijk NIET alle (grote)veren(wat valken dus wel doen)..

2 jaar geleden(zijn eerste muit) heeft Benny de veertjes op zijn kop gegooit, en de slagpennen van zijn ''bovenarmen'' maar de punten niet!
Nou dit jaar was het eindelijk zo ver!!! al zijn grote slagpennen gegooit(behalve de 2 buitenste maar die zien er nog wel goed uit)
We zijn dus erg blij dat het weer zo ver is! want eergister heb ik Benny voor het eerst weer los gelaten!
Paar keer over het hele grasveld gevlogen en het zag er weer prachtig uit!
Ook aan Benny zie je dat hij met complete pennen weer veel beter vliegt dan met die kapot geslagen pennen!

Benny is dus binnekort weer vliegend te zien in de shows en de workshops!!

Maar dat muiten....waarom zetten wij die vogels nou vol??

Wij zetten die vogels ''vol'' op een volgewicht zodat het muiten sneller gaat.
Sommige jonge vogels zoals Bob moeten echt even een super gezondheid hebben en veel eten om zijn eerste muit goed door te kunnen komen!

Natuurlijk kan je wel met de vogel doorvliegen(in de natuur moeten ze dat natuurlijk ook) MAAR dan gaat het dus veel minder snel dan als je ze vol zet!

Zo hebben wij even die vogel niet te vliegen, dus hebben we meerdere vogels/valken en kan nu de slechtvalk vol om te muiten en kunnen de giervalken weer de show stelen!

1 opmerking:

  1. He Hielko, leuke blog! Tijdens het fotograferen toch een hoop van de fijnere kneepjes van jullie vak gemist. Leuk om te lezen (en om mee gemaakt te hebben) hoe enthousiast jullie zijn. En trots op m'n foto's in je diavoorstelling! Groeten, Steven (stevennl)

    BeantwoordenVerwijderen