Hielko

Hielko

Welkom

Welkom op mijn blog over Roofvogels en Valkerij.
Ik ben sinds een aantal jaar werkzaam op de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs. We trainen hier verschillende roofvogels, uilen en andere soorten vogels zoals ooievaars, pelikanen en raven. We geven roofvogelshows in het Archeon en op locaties in heel NL. Daarnaast geven we hier veel workshops zodat mensen ook zelf kunnen vliegen met de roofvogels en uilen!
maandag 11 januari 2010

Nieuw: Buck


Eindelijk, we hebben een Steenarend! Ik heb hem Buck genoemd.Buck kwam bij ons op een mooie zonnige dag...meteen op het gras gezet want zo'n ongetraind vogeltje,net bij de ouders weg(18 weken oud) en zo word je ineens vastgezet (anders slaat hij zich helemaal kapot!) en op een vreemd veld in een vaag dorp genaamt Berkel en Rodenrijs....

De eerste dagen was buck al schrikerig voor alles wat bewoog...(auto's fietsen,voetballen en natuurlijk voor mensen).
Een ongetrainde steenarend is net zoals elke ongetrainde vogel gewoon bang voor (bijna) alles wat beweegt en hij niet kent...en heeft die natuurlijke angst voor mensen nog.

De eerste paar dagen hebben we hem lekker laten zitten waar hij zit..op het gras kan hij nergens zijn veren op kapotslaan en katten hoeft hij niet bang voor te zijn...omgekeerd wel (hehe)...

De eerste keer afdragen (zo noem je het als je een vogel gaat leren om goed op je handschoen te zitten)ging best goed...natuurlijk bang...maar de bangheid zakte ziensbaar weg.

Na een paar dagen goed mee lopen en wennen begon het vogeltje uit de handschoen te eten!
Dat is altijd nogal een grote stap want dan kan je niet kijken naar die enge valkenier die je aan het trainen is!

Na  een antaal dagen lekker uit de handschoen eten kwam de eerste grote stap in de training...

HET op de handschoen springen!!!

Ik liep er met veel hoop heen...daar zat de arend op het gras,hij had mij meteen in de gaten en sprong al heftig af(dan springt de vogel van zijn sprengel af) ,rustig benaderen(nog steeds bang) maar na een minuut of 15 er naast te hebben gezeten(krijg je best dooie benen van) sprong de vogel eindelijk op de handschoen...wat een mooi moment is dat toch!
Een maal op de handschoen keek hij mij nog even aan..(alsof hij even keek bij wie hij zat) en begon hij te eten....daarna nog 3 keer gesprongen,een super prestatie van de vogel!

Na  nog vele training erna kwam het moment om de vogel (dan wel aan de lange lijn) op het trainveld te laten springen en zo die afstand te vergroten eerste dagen ging het best aardig,kleine stukjes springen en zo de lengte vergroot.
Tot hij ongeveer een meter of 40 zonder twijfel naar de hanschoen sprong...kwam het spannende moment...

HET TOUW GING ER AF......

Ja het spannende moment,vliegt hij weg,blijft hij zitten of heb ik zijn training goed gedaan en vliegt hij perfect naar de handschoen!...

Touw er af...zender er aan (zo kan de vogel opgespoord worden binnen een cirkel van ongeveer 15kilometer) en daar gingen we...

Ik liet hem naar de ton vliegen...en liep van hem weg...metertje of ..40...handschoen omhoog EN...hij kwam METEEN!....perfect appél(de reactie op de handschoen meteen komen is goed appél...)

Nou..mooi lekker laten azen op de handschoen en weer naar de ton....nu een keer een meter of...60 van hem af gelopen en geroepen...weer super!
Nog een aantal keer laten vliegen en lekker volle krop laten vol azen.

Het is nu ik dit type al weer een tijdje geleden sinds de eerste keer dat mijn lievelingsvogel Buck los vloog.
Na die dag elke dag goed gevlogen en zelfs tv opnames meegemaakt(hier voor zal ik een ander verhaal typen)!!!!
En zelfs een arend workshop(bij vreemde mensen op de handschoen is vaak ook wel een grote stap vooral met ook nog 18 mensen in het veld!) ook hier komt er aan apart verhaal van op deze blog!

Vandaag ook weer lekker met hem gevlogen....grote stukken over de weilanden heen,hij vliegt snel en erg mooi!..het is tot nu toe een fijne vogel!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten