Hielko

Hielko

Welkom

Welkom op mijn blog over Roofvogels en Valkerij.
Ik ben sinds een aantal jaar werkzaam op de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs. We trainen hier verschillende roofvogels, uilen en andere soorten vogels zoals ooievaars, pelikanen en raven. We geven roofvogelshows in het Archeon en op locaties in heel NL. Daarnaast geven we hier veel workshops zodat mensen ook zelf kunnen vliegen met de roofvogels en uilen!
maandag 11 januari 2010

Workshop 8 Januari in de ijzige kou!

Vandaag was het HEEUUL koud….rond de min 6 ongeveer(brr)….dat is opzich niet heel erg hier….maar het waaide best flink en dan is het op het veld best ..onaangenaam!...
EN…we hadden een individuele workshop…2 mensen…en mensen hebben het in het algemeen nog best snel koud…dat beloofde wat te worden dus!
'Sochtends ging ik eerst even langs alle vogels om te kijken of er niemand in de knoop zat,ziek was of misschien wel bevroren was! (gelukkig was alles oke)

Na dat te hebben gedaan begonnen met de voorbereidingen van de workshop (hokken harken enz).

Daarna even opwarmen en het gevoel in me handen weer terug krijgen…en toen de mensen er waren snel naar buiten en verwelkomen!


Het was een echtpaar met (gelukkig) genoeg kleren bij zich!..

Ik heb maar aangeraden om zo veel mogelijk aan te doen..want het is toch wel heel fris op het veld!

In het workshoplokaal de mensen even voorverwarmd met koffie en al de opgezette dieren even voorgesteld!

Daarna het intro verhaal (geschiedenis,hulpmiddelen in de valkerij en stukje wetgeving) en nog even het museum met de mensen ingedoken voor nog wat geschiedenis lessen (ik had denk ik eigenlijk leraar moeten worden..)
Daarna..dassen om…mutsen op…en de kou in(tatatataaaaa)!!

Eenmaal bij de hokken even het verschil laten zien tussen ogen van de uilen en hun favoriete jacht tijd -zwarte(kleur van de nacht) ogen-nacht, oranje(kleur van de ondergaande/opkomende zon) ogen-schemer en gele(kleur van de zon) ogen-overdag!

En wat maakt die oehoe toch een mooi geluid..overjarige oehoe man zit altijd meteen te oehoe-en als je langskomt altijd erg leuk om te horen!

Handschoenen er bij gehaald en de kuifcaracara(zie foto) op de handschoen gezet,ow wat heeft hij toch een mooi gezicht en wat een mooi oranje koppie jah mevrouw het is wel duidelijk voor welk voetbal hij is met het wk…

Na de caracara nog wat vogels er bij gehaald onder andere….het kerkuiltje….
Het kerkuiltje(zie foto van een andere workshop)…lijkt geheel ongevaarlijk…MAAR…in dit leuk uitziende witte dier..schuilt eigelijk een verborgen monster…een…vervuilend monster dan wel..


Denk dat je het wel aan voelt komen….de mevrouw draaide haar arm…om goed te staan op de foto…en net toen ze draaide…scheet die kerkuil toch even volop over die mevrouw haar trui heen!!!

Op zo’n moment het vrij moeilijk om je lach in te houden,dus ging maar meteen even een nat doekje halen om de plamuur van mevrouw haar trui af te halen!..Even voor de info…uilen poep..stinkt…en niet een beetje…nee…heel erg!

GELUKKIG…vond mevrouw het niet erg en was de trui niet heel erg nieuw.


Na dat al de vogels weer terug waren gezet in de hokken nog even bijgewarmd met warme chocolade melk en daarna een korte wandeling gemaakt door de koeienstal langs de maraboes,pelikanen en ooievaars waar we uiteindelijk uitkwamen....op het veld!

Het koude….ijzige….koude….waaierige…had ik al koude gezegd?....veld!(tatatataaa spannend muziekje moet je er even bij verzinnen)

Meteen de eerste vogel losgelaten,namelijk een woestijnbuizerd we gaan van groot naar klein en eindigen met de snelste.

Ben aan de ene kant van het veld en wij aan de..hoe kan het ook..andere kant!..

Stond goeie wind dus de vogel kon wat mooie vluchten laten zien over het veld heen,een goeie conditie training voor de vogel..en een mooie ervaring voor de mensen!

Heb vooral veel door verteld over de vogel en maar niet over de kou begonnen(dan viel het minder op met gevoelstemperatuur -15 ongeveer!!)
Na de woestijnbuizerd de Bengaalse oehoe gevlogen! Die had er ondanks de kou toch veel zin in!

Na de bengaal hadden we bijna allemaal bijna 4 maten kleinere schoenmaat!...onze tenen begonnen er namelijk af te vriezen!!!...dus even in de stal nog een keer bijgewarmd met warme koffie (willen toch niet dat de workshop wel leuk was MAAR HET WAS ZO KOUD)

Toen de mensen met Ben aan het opwarmen waren heb ik snel de Bengaalse oehoe weggezet en de bateleur arend (maya) gehaald,spulletjes er af en losgegooid.

Mensen met de batteleur laten vliegen, zo dat is toch wel even een ander gewicht(kilo of 2,5) dan een uil van een 1 kilo!

Batteleur arend is een afrikaanse vogel..(dus ook niet gebouwd voor deze tempraturen) maar ook deze had er zin in en vloog als een raket.


En nu dame en heer komt onze verassing…en daar kwam julius..een volwassen Amerikaanse zeearend het veld over gevlogen!!
Met zijn arrogante blik en grote klauwen landde hij netjes voor ons op de balk..

Wat kunnen mensen dan ineens stil zijn,en onder de indruk van deze majestueuze vogel.


Eerst meneer op de balk handschoen omhoog,stukje vlees er in en daar kwam hij…met een paar sterke slagen kwam hij aan, het laatste stukje glijdend door de lucht,naar de handschoen met een subtiele landing op de handschoen.
Dan spreekt een blik toch echt boekdelen….wouw…

Altijd leuk om mensen zo onder de indruk zien van zo’n grote vogel!Toch wel een beetje zwaar voor de workshop,maar ...wel leuk!


En als laatste draaide Marijke de valk een loer!

We vlogen een tarsel giervalk die vloog uit de kunst! Lekker hoog en de mensen waren van aaaah…en van ooooh en van..SOW…die gaat hard!

Na de workshop in me eentje nog Buck(de steenarend) gevlogen….losgegooid….en ik over de sloten gelopen flink van hem af zodat hij mooie stukken kon vliegen over de sneeuw.

Ook Julia (amerikaans zeearend wijf) gevlogen en die had er ook weer goed veel zin in!...

Daarna alles goed gevoerd en uit de wind gezet.... want het beloofde een koude nacht te worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten