Hielko

Hielko

Welkom

Welkom op mijn blog over Roofvogels en Valkerij.
Ik ben sinds een aantal jaar werkzaam op de Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs. We trainen hier verschillende roofvogels, uilen en andere soorten vogels zoals ooievaars, pelikanen en raven. We geven roofvogelshows in het Archeon en op locaties in heel NL. Daarnaast geven we hier veel workshops zodat mensen ook zelf kunnen vliegen met de roofvogels en uilen!
vrijdag 22 januari 2010

Wat valkerij benamingen en uitleg daarvan!!

In de blogs zitten wel wat woorden dat je denkt van.....WAT is DAT nou weer!...

Hier maak ik een lijstje van zo veel mogelijk namen en spullen die wij gebruiken in de valkerij!

Talon of aasnagel - De achterste nagel van een roofvogel....wijst altijd naar achteren soort van duim.

Afdragen - Het ''zeeg'' maken van de vogel..eerste stadium in een training van een vogel...een roofvogel heeft in eerste instantie een natuurlijke angst voor de mens...het afdragen is eigelijk gewoon leren om op de handschoen te zitten,en te blijven zitten en zo de angst te verliezen.
Er blijft altijd een bepaalde angst daarom zijn roofvogels ook zeker geen huisdieren het blijven gewoon roofdieren.

Afvliegen - Het vliegen van de handschoen of  het hoogrek.
De vogels die we dagelijks vliegen zitten allemaal vast (voor hun eigen veilig heid en die van ons)als ze dan ergens van schrikken vliegen ze van je handschoen af...maar hij zit dan vast dus vliegt meteen weer de handschoen op.

Appél - Nee,niet het stuk fruit...dit Appél is de reactietijd van de vogel...steek ik een handschoen omhoog en hij komt meteen aanvliegen...is dat een goed appél...ik steek mijn handschoen omhoog en hij kijkt....en kijkt....en komt na 10 seconde pas...is dat een slechter appél...

Afazen - Is eigelijk gewoon het eten uit de handschoen,kleine stukjes vlees in de training dan de grote beloning op de handschoen.

De balg - een kunst prooi die wij gebruiken in demonstraties,zo leer je je vogel eigelijk om een konijn op de goede manier te laten pakken.

Het is een soort dood konijn(meestal alleen een vachtje om mal heen) dat word gesleept aan een touw.

De bel - Eigelijk gewoon een hulpstuk om de vogel terug te vinden,de bel word aan de poot of de staart bevestigd, als je met de vogel(havik harris enz) in het bos vliegt,hoor je waar de vogel is.
Ook met valken en arenden word deze methode gebruikt dan hoef je niet altijd naar de lucht te staren waar de vogel is maar kan je het aan het belletje horen.

Het blok - Een ronde en platte zitplaats voor vogels met platte tenen,bijvoorbeeld valken of gieren.

De sprengel of boog(zie foto) - Een zitplaats voor roofvogels met ronde gekromde klauwen, bijvoorbeeld arenden,buizerds,havikken,uilen enz.
Zo zit de vogel eigelijk op een soort van nagebootste tak.

De handschoen - misschien wel 1 van de belangrijkste middelen in de valkerij...het is een handschoen (bij ons altijd links omdat rechts oudher de werkhand is) waar de vogel naar toe vliegt en waar wij de vogel op dragen.

Hoogrek - Een zitplaats voor jachtvogels, een rek meestal van hout, overtrokken met doek waarop de vogels geplaatst kunnen worden. Het doek zorgt ervoor dat de vogel na het afvliegen makkelijk weer naar boven kan klimmen.

De Huif - een kapje die wij op de kop van een valk zetten om hem rustig te houden met vervoer (bijvoorbeeld van hok naar trainveld) zonder een huif op is de vogel al moe gefladderd voordat hij moet/kan vliegen.


Imprint - Een vogel die door de mens is grootgebracht.

Krop - Het bovenste verwijde deel van de slokdarm(uilen hebben dit niet), waarin de roofvogel het voedsel voor-verteerd.

Lanen - Het gillen of krijten om eten, vooral imprint vogels tonen dit gedrag.

Lange lijn - Eigelijk gewoon een lang touw wat gebruikt wordt tijdens de training, tot een vogel voldoende appèl heeft om los te vliegen.

Mantelen - Het met gespreide vleugels afschermen van een prooi of aas.Om te voorkomen dat deze wordt afgepakt.

De muit - Bij meeste vogels de rui genoemt,de muit bij gebeurt bij roofvogels 1 keer per jaar.

Een pen - voorwerp om mee te schrijven.....bij roofvogels een grote veer van vleugel of de staart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten